Een menswaardig alternatief voor beter eten
In 2022 is een pilot van dit initiatief gedaan met 120 gezinnen uit Bospolder-Tussendijken. Deze pilot overtrof alle verwachtingen: het werkte beter dan de Voedselbank omdat bewoners gestimuleerd worden om gezonder te eten. Ook vermindert het boodschappenbudget de stress die de Rotterdammers ervaren. Het extra geld vergroot de voedselzekerheid, maar biedt ook meer financiële ruimte. Een van de deelnemers geeft bijvoorbeeld aan dat ze dankzij het voedselbudget geld overhoudt om schulden af te lossen. Maar … de pilot is voorbij: dat betekent dat vanaf eind maart 2023 honderden gezinnen in de problemen komen.
De Beter Eten-pas is niet zomaar ontwikkeld: het voorziet in een schrijnende, concrete behoefte van mensen die leven in armoede. Door het project van de Beter Eten-pas hoeven zij niet in de rij te wachten op een krat die half gevuld is, maar ze kunnen zelf kiezen waar ze hun boodschappen doen – bijvoorbeeld op de markt, in de toko of bij de islamitische slagerij – en krijgen op deze manier de mogelijkheid om gezonde keuzes te maken. De gezinnen die we kunnen steunen met deze Beter Eten-pas geven aan dat ze niet terug willen naar hoe het was.
Hé, wat eet jij vandaag?
Bloemkool of lasagne. Een lekker toetje. Of net waar je zin in hebt. Voor honderden gezinnen in Rotterdam-West is dat een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven. Ze mogen hopen dat ze íéts op tafel kunnen zetten. De tweede vraag is dan wat je gaat eten: ben je afhankelijk van wat je krijgt in een pakket van de Voedselbank of kun je zelf kiezen wat je eet? Want wat als er drie bloemkolen in de krat zitten en jij geen bloemkool lust?
We hopen niet dat u zich zorgen hoeft te maken of het u wel lukt om vandaag eten op tafel te zetten voor uzelf en eventuele andere gezinsleden. Helaas is dit voor heel veel wijkbewoners dagelijks wel de vraag. Hoewel wij vinden dat de overheid als eerste hier verantwoordelijk voor is, zien we dat de hulp die geboden wordt ontoereikend is. Daarom doen we als Geloven in de Wijk ons best om het ‘gat’ wat er is ontstaan zo goed mogelijk te vullen, door dichtbij en op maat hulp te bieden die daarnaast ook perspectief biedt. Zodat mensen niet alleen geholpen worden maar zich óók verder kunnen ontwikkelen en daarmee de cirkel van armoede kunnen doorbreken.
Hoe helpen we?
Naast de reststromen uit de supermarkten en groothandels die we gebruiken om ruim 150 gezinnen van eten te voorzien is er sinds vorig jaar een nieuwe interventie ontwikkeld, de Beter Eten betaalkaart. Een betaalkaart waarmee we nu 120 gezinnen helpen zodat zij zelf in alle winkels boodschappen kunnen doen en producten die zij zelf kunnen kiezen. Dit heeft ontzettend veel voordelen voor de gebruikers en ons als hulpverleners.
Ook uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat deze Beter Eten betaalkaart een heel goed en bruikbaar instrument is om zonder stigma huishoudens die te kampen hebben met armoede te helpen en hen een grote kans geeft om weer mee te doen in de maatschappij. En wie wil dat nu niet?
Doet u ook mee?
Om een steeds groter wordende groep te kunnen helpen met de Beter Eten pas doen we een beroep op u. Doet u ook mee zodat wij kunnen blijven helpen en mogelijk meer mensen mee kunnen laten doen.